Het is droog in Oeganda. Al weken/ maanden is er geen regen gevallen, met als gevolg mislukte oogsten. Maat wat voor een impact heeft zo’n droogte in een land als Oeganda nu daadwerkelijk?

Dat er door het mislukken van de oogsten minder eten is, kunnen we ons allemaal voorstellen. Maar dat dit het begin is van een domino effect is al wat moeilijker in te beelden. En waar eindigt het?

Laten we beginnen bij het begin. Het is al weken/ maanden droog. De planten verdrogen, want de landbouw in Oeganda is afhankelijk van regen. Een waterleiding is er niet, laat staan een sproei installatie. 

Doordat de planten verdrogen en de oogst mislukt is er veel minder (soms geen) eten beschikbaar, waardoor de prijzen van het eten dat er is omhoog gaan. Ook zijn er geen zaden beschikbaar voor het opnieuw zaaien. Het raakt dus niet alleen op het moment zelf, maar er dient ook geld geïnvesteerd te worden in nieuw zaad voor de toekomst. 

Om nieuwe zaden en eten te kopen, gebruiken de Oegandezen het geld dat ze normaal aan het onderwijs voor hun kinderen besteden. Deze gaan in dit geval veelal niet naar school. Of ze gaan wel, maar kunnen aan het einde van de schoolperiode (Het onderwijssysteem in Oeganda bestaat uit 3 periodes) het schoolgeld niet betalen. En dit natuurlijk met alle gevolgen van dien. 

Op de scholen komt daardoor minder geld en voedsel binnen. In Oeganda is het gebruikelijk dat je naast schoolgeld ook wat eten zoals granen, meel en/of suiker meeneemt. 

De scholen zijn deze schoolperiode 2 weken eerder gesloten dan normaal het geval is. Dit omdat het eten op was en er niet voldoende geld was om de laatste lonen van de leraren te kunnen betalen. 

Gelukkig lijkt het erop dat het regenseizoen is begonnen. Mensen die nieuwe zaden hebben kunnen kopen, kunnen een nieuwe start maken. Maar honger zal er zeker nog even blijven.

Hier kunnen we helaas niet gelijk verandering in brengen. Wel kunnen we de scholen helpen door schoolmaterialen te bieden. Zodat leerlingen die het even niet op kunnen brengen, toch naar school kunnen blijven gaan. 

Wil je hier samen met mij en de vrijwilligers van Stichting Chica hier ook een verschil in maken, kijk dan eens op www.stichtingchica.nl of www.geefeenschoolpakket.nl.